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Dear Bruce, 
 
This is in response to your request for a legal opinion regarding spousal impoverishment 
protections as applied to the Nursing Home Transition and Diversion Waiver, which was enacted 
in New York Social Services Law § 366(6-a).  We understand that a 1915(c) waiver request for 
this program is pending with CMS.   You explained that CMS’ position was that the community 
spouse of a person accepted for the waiver will be entitled to keep her own income, but will not 
be entitled to a community spouse monthly income allowance (CSMIA) from the spouse in the 
waiver that would bring the community spouse’s income up to the minimum monthly 
maintenance needs allowance (MMMNA).  The spouse in the waiver would be required to spend 
down to the community Medicaid level for one ($692), after the $20 SSI-related disregard is 
applied.  You provided us with a copy of the letter from Betty Rice of the State Department of 
Health to Sue Kelly of the CMS regional office, dated January 11, 2006, which explains CMS’ 
position as confirmed by the State.   A copy of this letter is attached as an appendix. 
 
Having reviewed the issue and applicable law and regulations, it is our opinion that CMS’ 
position violates both federal law implementing the spousal impoverishment protections enacted 
in the Medicare Catastrophic Coverage Act of 1988, and implementing state law.   
 
1. Under a Federal Option Exercised by New York in the State Medicaid Statute,   

Spouses of Waiver Participants are Entitled to a Full Community Spouse Monthly 
Income Allowance  

 
Section 1924 of the Social Security Act enacted in 1988 requires that all community spouses [CS] 
of institutionalized Medicaid recipients [“institutionalized spouse” or “IS”] be entitled to 
sufficient income from the IS that would supplement the income of the CS up to the minimum 
monthly maintenance needs allowance [“MMMNA”].  42 U.S.C. § 1396r-5.  The allowance from 
the IS is called the “community spouse monthly income allowance” (CSMIA).  42 U.S.C. § 
1396r-5(d)(2).  
 
This law gives states the exclusive option of defining an “institutionalized spouse” to include 
individuals who are enrolled in a home and community based waiver program.  
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 (1) The term "institutionalized spouse" means an individual who-- 
      (A) is in a medical institution or nursing facility or who (at the option of the State)  is 
described in section 1902(a)(10)(A)(ii)(VI) [42 USCS § 1396a(a)(10)(A)(ii)(VI)], and 
       (B) is married to a spouse who is not in a medical institution or nursing facility … 
 
42 USC  §1396r-5(h)(1)(A).  The reference in subparagraph (1)(A) is to home and community 
based waiver programs including 1915(c) waivers, which is the type of waiver used in the New 
York program at issue here.   
 
In 1989, New York State implemented the federal Medicaid spousal budgeting rules.  In the state 
law implementing these rules, New York State exercised the federal option to apply the spousal 
impoverishment protections to 1915(c) waivers.   New York Social Services Law § 366-c codifies 
state law on “Treatment of income and resources of institutionalized persons.”  Section 366-
c(2)(a) defines “institutionalized spouse” to include a person who “is receiving care, services and 
supplies pursuant to a waiver pursuant to subsection (c) of section nineteen hundred fifteen of the 
federal social security act….” Section 366-c(2) essentially tracks the federal statute cited above, 
establishing the MMMNA and CSMIA for the community spouse.   Since the state has chosen 
this option, all community spouse protections must apply.    
 
There is nothing in SSL § 366(6-a) --  the state statute authorizing application for the Nursing 
Home Transition and Diversion program waiver  -- that suggests any departure from SSL § 366-c.  
On the contrary, since 1989, New York has applied, and continues to apply, spousal budgeting 
rules for married participants in the various waiver programs.  We understand that State DOH did 
not alter this policy in its recent waiver application.   Given the existence of SSL § 366-c, this 
determination by the State was correct. 
 
2.     The So-Called Options Set Forth in the Betty Rice Letter Rely on Rules that do not  
 Apply, as They are Superseded by Section 1924. 
 
Betty Rice’s letter to Sue Kelly describes two options that CMS has apparently given New York 
State for providing coverage for married individuals in the waiver.    Option 1 -- which would 
include the medically needy but deny community spouse protections -- would violate the 
superseding federal requirements of Section 1924 or 42 USC  §1396r-5(h) authorizing a state 
option to use spousal impoverishment protections for waivered services.  Option 2 would exclude 
the medically needy from the program, with no authorization by state legislation.   
 
Option 1 in the letter says that CMS would waive Sec. 1902 (a)(10)(C)(i)(III) [or 42 USC § 1396a 
(a)(10)(C)(i)(III)] in order to use institutional spousal impoverishment rules and include the 
medically needy, but that a deduction for a CSMIA would not be allowed.  This position would 
violate section 1924. 
 
The section of the law that the letter says that CMS would waive is one that refers to income and 
resource rules applicable in the community.   This is one of the three federal provisions that may 
be waived in a 1915(c) waiver, the others being statewideness and comparability.   Waiver of the 
income and resource rules applicable in the community, however, is not necessary in order to use 
spousal impoverishment budgeting, since that budgeting is specifically authorized for waiver 
recipients under section 1924 or 42 USC  §1396r at state’s option.  Since New York State has 
exercised this option, spousal impoverishment budgeting must be used.  
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CMS has no discretion to disallow a deduction for the community spouse monthly income 
allowance.   The spousal protections in section 1396r expressly supersede other provisions in the 
Medicaid Act: 
 

In determining the eligibility for medical assistance of an institutionalized spouse (as 
defined in subsection (h)(1) of this section), the provisions of this section supersede any 
other provision of this subchapter (including sections 1396a(a)(17) and 1396a(f) of this 
title) which is inconsistent with them. 

 
42 U.S.C. § 1396r-5(a)(1)(emphasis added).    
 
Moreover, the Betty Rice letter states that “post-eligibility would not apply, which means that a 
deduction for a community spouse income allowance is not allowed.”   This statement is in 
conflict with the express language of Section 1924, which provides that the spousal 
impoverishment income rules are post-eligibility rules that apply after the institutionalized spouse 
has been found eligible for Medicaid. 
 

… In determining the income of an institutionalized spouse or community spouse for 
purposes of the post-eligibility income determination described in subsection (d) of this 
section, except as otherwise provided in this section . . . the following rules apply. 

 
42 U.S.C. § 1396r-5(b)(2)(emphasis added).  Additionally, the federal statute further provides, 
 

After an institutionalized spouse is determined or redetermined to be eligible for medical 
assistance, in determining the amount of the spouse's income that is to be applied 
monthly to payment for the costs of care in the institution, there shall be deducted from 
the spouse's monthly income the following amounts. . . .  

 
42 U.S.C. § 1396r-5(d)(1).  
 
Option 2 in the Betty Rice letter would have the state exclude the medically needy from the 
waiver, but allow deduction for a community spouse monthly income allowance.  If the medically 
needy are excluded, no individual would be eligible for the Medicaid waiver unless his or her 
income were below the applicable Medicaid level, since no spend-down would be permitted.  A 
married individual would be denied Medicaid eligibility for the waiver if his total income  
exceeded the amount needed to bring his spouse up to the MMMNA plus the Medicaid 
community income level for one for himself.   He would not be permitted to contribute his excess 
income to the cost of his care.   
 
Exclusion of the medically needy from the waiver is not authorized by state Medicaid law.   New 
York State has long included the medically needy in both community and institutional settings 
and waivered services.   There is nothing in the law authorizing the Nursing Home Transition and 
Diversion Waiver that would authorize departure from this state statutory policy.    
 
For these reasons, there is no basis for the CMS position that would require the State to deny 
spousal impoverishment protections for the waiver as a condition for including the medically 
needy population. 
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Very truly yours, 
 
         /S/   
 
Valerie J. Bogart,  
Director, Evelyn Frank Legal Resources Program 
Selfhelp Community Services, Inc. 
Co-Chair, New York State Bar Association Elder Law Section, Medicaid Committee 
520 Eighth Avenue, 5th fl. 
New York, NY 10018 
tel 212.971.7693 
fax 212.947.8737 
vbogart@selfhelp.net 
 
René H. Reixach, Esq. 
Woods Oviatt Gilman LLP 
700 Crossroads Bldg. 
Rochester, NY  14614 
Direct Dial: 585.987.2858 
Direct Fax: 585.987.2958  
E-mail: rreixach@woodsoviatt.com 
 
Anthony H. Szczygiel 
University at Buffalo Law School 
426 O'Brian Hall, North Campus 
Buffalo NY 14260 
(716) 645-3027 
szczygie@acsu.buffalo.edu 
 
Simeon Goldman 
Disability Advocates   
5 Clinton Square 
Albany, NY 12207 
sg@disabilityadvocates.info   
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ADDENDUM 
 

Letter from Betty Rice, State DOH to Sue Kelly, Regional CMS, dated January 11, 2006 
(reformatted) 

 
This is to confirm our understanding of the two options available to NYS that would allow the 
use of spousal impoverishment budgeting in a regular 1915(c)  waiver.  During the 11/21/05 and 
11/29/05 conference calls … CMS outlined the following 2 options that would enable the State to 
use spousal impoverishment budgeting.  
 
Option 1:  Include the medically needy as a Medicaid eligibility group served under the waiver 
and waive section 1902(a)(10)(c)(i)(III) in order to use institutional income and resource rules for 
the medically needy. 

o Community eligibility rules would apply to single individuals.  Spend down would apply. 
o A waiver of section 1902(a)(10)(c)(i)(III)  would permit the use of institutional rather 

than community deeming rules.   For spousal impoverishment cases, eligibility would be 
determined using spousal rules, but post-eligibility would not apply, which means that a 
deduction for a community spouse income allowance is not allowed.  Spend down would 
apply. 

o For couples without a community spouse (both receiving waiver services), institutional 
eligibility rules would apply and the couple would be budgeted as two separate 
households of one. 

 
Option 2: Do not include the medically needy as a Medicaid eligibility group served under 
the waiver and elect to cover the special home and community-based wiaver group, under 42 
CFR section 435.217. 

o Singles and couples without a community spouse are not allowed to spend down to 
become eligible in the post-eligibility calculation. 

o Spousal impoverishment budgeting would be used, including post-eligibility, which 
permits a deduction for a community spouse income allowance.  The waiver participant 
cannot spend down to become eligible in the post- eligibility calculation.” 

 
Please confirm whether our understanding of the 2 options is accurate.  If you have any questions 
regarding the above descriptions, please contact Wendy Butz  518-474-0955. 
 
Sincerely,  
 
 
 
Betty Rice 
Director, Division of Consumer and Local District Relations 
 
 


